Gågaden i Ribe

Afstand: 0.24 Km

Anlagt som dæmning over Ribe Å i 1250, og nu travl gågade i Danmarks ældste by.

Overdammen, Mellemdammen og Nederdammen - gågaden der løber på en dæmning over Ribe Å, blev anlagt i 1250 af Kong Kristoffer den Første. Han ville stemme åen op for at give vandkraft til at drive møller. Dæmningen deler åen i tre smalle, brusende strømme, som netop giver mulighed for tre møller, Ydermøllen, Midtmøllen og Kongens Mølle. Midtmøllen blev i 1903 ændret til at producere elektricitet. I 1975 blev el-turbinen revet ned for at åbne for større vandgennemstrømning. I dag har kun Ydermøllen et vandhjul.

På Nederdammen er Ribe Nørreports fundament markeret med sorte brosten i gadens belægning. Den blev opført ca 1280 og markerede byens grænse. Her skulle man betale afgift af de varer man førte ind i byen for at sælge. Nørreport blev revet ned i 1843, fordi den var blevet for lav og snæver til at et læs hø kunne køre igennem.

Langs hovedgaden lå købmændenes gavlhuse og gårde, sådan som de stadig ses på Nederdammen 28, Mellemdammen 18 og 16, og i Overdammen 10, 8 og 3. Nederdammen 34 og 31 har Danmarks ældste bindingsværk, bygget 1487.



Opdateret af: Vadehavskysten  | info@vadehavskysten.dk
Gågaden i Ribe Fotograf: Destination Vadehavskysten Copyright: Destination Vadehavskysten
Overdammen i Ribes gågade Fotograf: Destination Vadehavskysten Copyright: Destination Vadehavskysten